Çarşamba, Kasım 12, 2008

koru(ma)

Fatma'nın tek isteği dayak yememekti

09/11/2008

‘Koruma’ altındaki kadın, eşi tarafından sokak ortasında vuruldu. Kadın örgütleri isyanda

YONCA CİNGÖZ

DİYARBAKIR- Şiddet gördüğü gerekçesiyle boşanma davası açan Fatma Babatlı, önceki gün Diyarbakır’da sokak ortasında eşinin silahından çıkan kurşunların kurbanı oldu. Aile Mahkemesi’nden koruma kararı da olan Babatlı pekçok benzeri gibi ‘korunamadığı’ için davası sonuçlanmadan can verdi.
Yedi çocuk annesi 35 yaşındaki Fatma Babatlı, evliliğinin başından beri eşi Süleyman Babat’tan şiddet görüyordu. Temmuz ayında Büyükşehir Belediyesi’ne giderek evden ayrıldığını anlattı ve maddi destek istedi. Belediye, Babatlı’yı Diyarbakır Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne yönlendirdi. Avukat bulundu ve davası açıldı.
Uzaklaştırma kararı yüzünden eve giremeyen eşi sürekli rahatsız ediyor, camları kırıp bağırıyordu. Fatma birçok kez polisi aradı ve eşi yalnızca bir gün gözaltında kaldı. İddiaya göre, orada ‘Benim eşime kim bu akılları veriyor?’ diye soran Süleyman Babatlı’yı polis, “Karşıda Kadın Merkezi var, oradan getiriyorlar kadınları” diye bilgilendirdi.
Bir süre sonra boşanmayı önlemek için aile büyükleri araya girdi. Fatma, bir kez daha denemeye karar verdi. Birlikte yaşamaya başladılar ancak ikinci bahar iki hafta bile sürmedi. Fatma yine şiddet görüyordu. Yeniden Kadın Merkezi ile iletişim kuran kadın, boşanmaya kesin kararlı olduğunu söyledi. Bu kez ailesinin yanına taşındı. Ancak temmuz ayından beri koruma kararı olmasına rağmen, tehditlere rağmen onu koruyan hiçbir kuvvet yoktu.
15 Ekim’de yeniden boşanma davası açıldı. Bu haber eşini öfkelendirdi. 10 ve 27 Ekim’de eşin tehdidiyle ilgili yeniden savcılığa suç duyurusunda bulunuldu ancak gelişme olmadı. Fatma Babatlı, önceki gün eşinin telefonuna yanıt verdiğinde duyduklarına inanamadı. Eşi “Tamam boşanalım. Size ve çocuklara bir ev alacağım. Birlikte gidip eve bakalım” dedi. Fatma ona inanıp ailesinin evinden çıktı. Bir süre birlikte yürüdüler ancak birkaç sokak ileride silahını çıkaran Balatlı, önce eşini öldürdü, sonra aynı silahla intihar etti.

‘Katilleri kim?’
Diyarbakır’da kadın örgütleri dün birlikte cinayeti kınarken, “Fatma’nın katilleri kimler? Kadına yönelik şiddeti meşru gören, gösteren anlayış mı? Fatma’yı karakoldan evine gönderen polis mi? Koruma kararı verip uygulamayan savcı mı? Şiddet uygulayan eşini salıverenler mi? Aileyi korumak için yasa çıkarıp boşluklarını tamamlamayan Meclis mi? Gediği kapatmak için genelge yayınlayıp takibini yapmayan hükümet mi?” diye sordu.

(Radikal)

Hiç yorum yok: